Vanaf 2012 heeft de 'Zuid-Hollandse Eilanden Tour' er een naam bij. De Toerversie heet voortaan ook ' LEON NOTENBOOM CLASSIC' en in de  clubcompetitieklassieker krijgt de strijdlustigste renner een mooie beker genaamd de  'LEON NOTENBOOM MEMORIAL'.

Dit alles ter nagedachtenis van Leon Notenboom, de talentvolle  PRC Delta- en Van Vliet-renner die in 2002 op 20-jarige leeftijd bij een overval op de Bas van der Heijden-supermarkt in Spijkenisse werd doodgeschoten door de overvaller.

Hieronder een aantal artikelen die ik in 2002 over die verschrikkelijke schietpartij schreef. Ter gegedachtenis aan Leon....

Is getekend: Herman Harens, sinds 1985 maker van het Wielerjaarboek

Maandag 15 juli 2002:

Een zeer tragisch voorval in Spijkenisse. Wielrenner Leon Notenboom (20), pas afgestudeerde aan de MTS en volop ambitie om nu alles op het wielrennen te zetten, is tijdens een overval maandagavond (15/7) op een Bas van der Heijden-supermarkt doodgeschoten. Leon en zijn vriendin Linda - die werkzaam is in de supermarkt - werden beschoten door de overvaller toen zij via de personeelsingang de winkel in wilden gaan na sluitingstijd. Leon werd dodelijk getroffen, zijn vriendin werd met een hoofdwond naar een ziekenhuis gebracht. De dader vluchtte te voet. De dader had voordien een van de gegijzelde personeelsleden onder bedreiging de vriendin van Leon laten bellen. Hij moest haar met een smoes dat de kassa niet klopte naar de zaak laten komen met de kluissleutel. De gevolgen waren dramatisch. Leon was lid van PRC Delta in Spijkenisse en fietste voor de lse Van Vliet-Gazelle. Afgelopen weekend werd hij nog 9e in de Ronde van Oud-Beijerland. Zijn vriendin, ouders, naaste familie, familie, vrienden en bekenden veel sterkte toegewenst na deze tragische gebeurtenis.

Zaterdag 20 juli 2002

Op de begraafplaats van Spijkenisse is zaterdag 20 juli onder zeer grote belangstelling Leon Notenboom begraven. Leon werd maandagavond 15 juli bij een overval op de Bas van der Heijden supermarkt in Spijkenisse in koelen bloede doodgeschoten toen hij zijn vriendin begeleidde die de kluissleutel op vraag van de assistent-bedrijfsleider naar het winkelfiliaal kwam brengen. De overvaller - die later ontkwam - had zijn gijzelaars in de winkel onder bedreiging opdracht gegeven de kluissleutel te laten brengen. Niet wetende dat er een overval gaande was gingen Leon en zijn vriendin Linda naar het filiaal en kwamen zo terecht in die noodlottige schietpartij. Leon werd dodelijk getroffen, zijn vriendin kreeg een schampschot langs de wang. Topamateurwielrenner Leon begon op de begraafplaats 'De Ommering' aan zijn laatste indrukwekkende etappe. Meer dan duizend mensen begeleidden Leon naar de eindstreep en bedolven hem onder de bloemen. Zijn moeder, zijn vriendin Linda, zijn broertje Jordy en een flink aantal mensen uit zijn prive-leven, de wielersport en van zijn werk, spraken indrukwekkend woorden. Zijn wielervrienden van de Rabobankjuniorenploeg, van Bert Story-Piels, van Van Vliet-Gazelle en van zijn club PRC Delta - allemaal in wielertenue - zaten vandaag voor de laatste keer in Leon's wiel en zagen verschrikkelijk af! Tussen een haag van mensen werd de kist met Leon (in de kleuren van Van Vliet en met een Limousintrui van Delta erop), gedragen door zijn vriendin, broertje Jordy en een aantal wielervrienden, naar zijn laatste rustplaats gebracht. Alle aanwezigen vormden een prachtige erehaag, kortom de leus die de rouwadvertentie sierde werd werkelijkheid: ,,Leon, je sterft pas als je bent vergeten.'' Zijn vriendin, Jordy en de familie zijn ervan verzekerd dat Leon nooit zal worden vergeten. ,,Mamma, hoe lang blijft Leon nog dood?'', nog zo'n vraag van een klein meisje die we willen beantwoorden met: ,,Leon is niet dood, Leon leeft, voor altijd, in onze harten....!'' En dat werd met een daverend applaus van alle aanwezigen bevestigd op Leon's laatste rustplaats....

 

   

COLUMN HERMAN HARENS - WRN Juli 2002

Pang! Een schot verscheurt de stilte van een gewone maandagavond in een rustige woonwijk. Paniek, woede, ongeloof, geschreeuw. Vluchtende voetstappen van een  gestoorde dader die even op zwart zaad zit en waarschijnlijk heeft gedacht, bij Bas zitten de kassa’s aan het einde van de dag toch vol, laat ik mij wat toe-eigenen. Geen buit, maar met zijn schot richt de moordenaar  wel een geweldige ravage aan en wordt de toekomst van een renner en al zijn dierbaren aan flarden geschoten. De eerste zinnen van een nieuw romannetje van Peter Winnen of Mart Smeets over een wielrenner? Nee, geen fantasie, keiharde werkelijk. Leon Notenboom, 20 jaar, een goede wielrenner bij Van Vliet-Gazelle en PRC Delta en sinds vier dagen in het trotse bezit van zijn mbo-diploma  werktuigbouw, wordt bij de supermarkt van Bas van der Heijden in Spijkenisse op maandagavond 15 juli rond de klok van negen koelbloedig vermoord door een overvaller. De onverlaat heeft onder bedreiging het gegijzelde personeel opdracht gegeven de kluissleutel naar de zaak te laten brengen. Cassiere Linda – tijdelijk baantje om de rechtenstudie te bekostigen - wordt gebeld en zij brengt nietsvermoedend de sleutel, omdat er volgens het telefoontje iets mis is met de kassa. Leon gaat mee, hij houdt van Linda en een foutje in de kassa, hoe kan dat nu gebeuren vraagt hij zich af, zij is altijd zo’n pietje precies.  De toekomst ziet er samen met Linda rooskleurig uit. De studie zit erop, nu kan ik voor het wielrennen gaan leven, want ik wil wel profwielrenner worden, vertrouwde Leon zijn meisje, waar hij nu drie jaar mee gaat, in een mooi moment toe.  Het heeft niet zo mogen zijn. Pang!

Zaterdag 20 juli hebben meer dan duizend mensen Leon Notenboom begeleidt naar de eindstreep van zijn laatste wedstrijd en bedolven onder de bloemen. Zijn moeder, zijn vriendin Linda, zijn broertje Jordy en een flink aantal mensen uit zijn prive-leven, de wielersport en van zijn werk, spraken indrukwekkend woorden. Zijn wielervrienden van de Rabobankjuniorenploeg, van Bert Story-Piels, van Van Vliet-Gazelle en van zijn club PRC Delta - allemaal in wielertenue - zaten voor de laatste keer in Leon's wiel en zagen verschrikkelijk af! Tussen een haag van mensen werd de kist met Leon (in de kleuren van Van Vliet en met een Limousintrui van Delta er bovenop), gedragen door zijn vriendin, broertje Jordy en een aantal wielervrienden, naar zijn laatste rustplaats gebracht. Alle aanwezigen vormden een prachtige erehaag, kortom de leus die de rouwadvertentie sierde werd werkelijkheid: ,,Leon, je sterft pas als je bent vergeten.'' Zijn vriendin, Jordy en de familie zijn ervan verzekerd dat Leon nooit zal worden vergeten. ,,Mamma, hoe lang blijft Leon nog dood?'', nog zo'n vraag van een klein meisje die we willen beantwoorden met: ,,Leon is niet dood, Leon leeft, voor altijd, in onze harten....!'' En dat werd met een daverend applaus van alle aanwezigen bevestigd op Leon's laatste rustplaats....

15 juli 2003

Een jaar geleden werd Leon Notenboom doodgeschoten

De tijd gaat snel, het is alweer een jaar geleden dat de beloftevolle wielrenner Leon Notenboom uit Spijkenisse bij de overval op de supermarkt Bas van der Heijden werd doorgeschoten (15/7/2002) door een van de overvallers. Leon werd onder grote belangstelling van zijn wielermakkers in Spijkenisse begraven. Zijn vriendin Linda, zijn moeder en zijn broertje Jordy spraken tijdens de plechtigheid mooie woorden: ,Leon is niet dood, hij leeft voor altijd in onze harten..'. Maar de familie en bekenden van Leon moeten wel verder. Linda heeft alles op een rijtje gezet in een tv-documentaire, er is een plaquette in de muur aangebracht van het winkelpand waar het gebeurde en de daders zijn gepakt, berecht en voor lange tijd opgesloten.

 

23 juli 2002: arrestatie dader(s)

In Hoogvliet zijn dinsdagavond 23 juli drie mannen gearresteerd die er van verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de overval op de Bas van der Heijden supermakrt in Spijkenisse (maandagavond 15 juli). Tijdens die overval werd Van Vliet-Gazelle-wielrenner Leon Notenboom neergeschoten en liep zijn vriendin Linda een schampschot op. Leon overleefde de aanslag niet en werd zaterdag jl onder grote belangstelling naar zijn laatste rustplaats gebracht. Vrijdag 26 juli worden de drie mannen (33, 22 en 39 jaar uit Rotterdam en Spijkenisse) voorgeleid aan de Officier van Justitie.

 

 De man die Van Vliet-Gazelle-wielrenner Leon Notenboom tijdens een overval op een supermarkt in Spijkenisse (15/7) doodschoot is gearresteerd. Het blijkt een gewezen overbuurman van Leon Notenbooms vriendin te zijn. De man werd een half jaar geleden uit zijn woning gezet en heeft een crimineel verleden (hennepkwekerij in woning) en werd al voor de overval door de politie als 'vuurgevaarlijk' aangemerkt. De schutter, de 39-jarige uit Suriname afkomstige Pearl V. , schoot op Leon Notenboom en zijn vriendin Linda toen zij de kluissleutel naar het overvallen pand kwamen brengen. Linda kreeg een schampschot aan haar gezicht, Leon werd dodelijk getroffen. Naast Pearl V. zijn nog twee mannen gearresteerd die waarschijnlijk betrokken zijn geweest bij de overval (levering wapen, uitkijk).

<<<< 19 mei 2012 : de moeder van Leon reikt tijdens de Zuid-Hollandse Eilanden Tour 2012 de allereerste 'Leon Notenboom Memorial' uit. Opdat Leon nooit zal worden vergeten......

 


COLUMN HERMAN HARENS - WRN Juli 2002